5.10.2023

Riehan ja Lahkun pennut syntyivät 18.9.2023

Riehan ja Lahkun pennut syntyivät 18.9.2023. Röntgen piti paikkaansa, ja pentuja syntyi kahdeksan. Harmillisesti viimeinen pentu syntyi menehtyneenä. Jakauma on melko tasainen neljä narttua ja kolme urosta.

Riehalla meni vedet aamulla yhdeksän maissa. Käytiin pienesti kävelyllä, mutta Rieha piti kovaa kiirettä kotiin. Parin tunnin kuluttua, yhtäkään kunnon supistusta kuulumatta, soittelin muutamille eläinklinkoille, ja lopulta ihana Piia Pekkola järkkäsi meidät Paras Kaveri-klinikalle kollegansa Katja Hakkaraisen vastaanotolle. Eläinlääkäri tarkasti ultralla pentujen sykkeet ja tutki emän. Ensimmäinen riistaparkki narttupentu 286g syntyi klinikalla. Siitä autoon ja takaisin kotiin. Seuraava riistanvärinen narttupentu 284g antoi odotuttaa melkein puolisoistatuntia itseään, jonka jälkeen kolmas, riistanvärinen narttu 309g, syntyi alle kymmenessä minuutissa. Alle puolen tunnin kuluttua syntyi parkki narttu 209g. Taas meni puolitoista tuntia kunnes viides riistanvärinen uros 300g ja kuudes parkkiuros 310g syntyivät putkeen. Seitsemäs pentu syntyi noin puolen tunnin kuluttua, parkkiuros 350g. Kahdekas pentu, parkkiuros, syntyi kahden ja puolen tunnin kuluttua ikävä kyllä menehtyneenä. Silmämääräisesti isokokoinen, täysin kehittynyt pentu tämäkin. Kaikkiaan vesien menosta viimeisen pennun syntymään meni 10 tuntia. Saatoin siinä vähillä unilla ja syömisillä hörppiä kahvia ja syödä voileipää samalla kun kuivasin pentua pyhkeellä.

Riehan edeltäjät, emänsä Hurma synnytti kuusikkonsa huomattavasti nopeammin, samoin Lumo aikanaan viisikkonsa. Riehan pennut olivat kaikkiaa isompia, tasaisemman kokoisia, lähes kaikki taisivat syntyi kalvojen kanssa ja hyvänkokoiset istukat seurasivat mukana. 

Pennut on kasvaneet ja kehittyneet hyvin. Kasvu on ollut tasaista ja kuitenkin ihon kohtuulliseen pentuekokoon nähden nämä kaverit eivät ole mitään rimpuloita. Riehallen nousi synnytyksen jälkeisenä keskivikkona kuume, ja tehtiin torstaiyötä vasten päivystysreissu Aistiin. Tulehdusarvot oli koholla, samoin akuutista tulehduksesta kielivät valkosolut. Matkaan saatiin viikon antibioottikuuri. Lauantaina kuumeilutti taas ja uusintareissu klinikalle. Tulehdusarvoissa oli pienoinen nousu edellisestä eikä ultran perusteella synnytyksen jälkeistä metriittiä voitu täysin pois sulkea. Riehan kuitenkin hyvän yleisvoinnin vuoksi päädyin leikkuirin sijaan jatkamaan antibioottia, jota ei siis pentujen ja imetyksen vuoksi voitu vaihtaa toiseen, ja palaamaan maanantaina CRP-kontrollikäynnille. Maantaina onneksi CRP oli laskenut lauantain 95 -> 49, joten kuuri jatkui ja sitä pidennettiin vielä muutamalla päivällä. Toivottavasti ei tuu enää takapakkeja tämän suhteen.

Käsittelen pentuja pienestä asti. Niiden seuraaminen sekä kasvun myötä  pentujen kanssa seurustelu on aina yhtä mielenkiintoista. Lapset tykkäävät myös seurustella ja viettää aika pentujen kanssa, erityisesti ekaluokkalainen on kunnostautunut pentujen käsittelijänä. Etätyöpäivänä on ihanaa mennä kahvikupin kanssa istumaan pentuaitaukseen silittelemään pentuja ja antaa niiden tutkia, tutustua ja kiipeillä syliin. Pennut maisteli maanantaina ekat satsit Canexia ja varmaan ensi viikon alussa tutustutaan hiljalleen kiinteiisin. Eipä sillä, mamakoira kyllä tykkää syödä ja sitä myöten maitoa varmasti riittää. Jossain kohtaa naskalit vielä ehkä hieman iloa imetyspuuhista, joten ihan kiva sitä on tutustua muunkinlaiseen ruokavalioon. 

Osa pennuista etsii vielä aktiivisia ja mielellään myös harrastuksista kiinnostuneita omia ihmisiään.
Mikäli olet kiinnostunut pennusta, toivon ensisijaisesti yhetydenottoa sähköpostilla, jossa kerrot itsestäsi, perheestästi sekä koirakokemuksestasi sekä millainen koti sulla olis tarjota pennulle!

Pennut ovat luovutusikäisiä isänpäiväviikolla!