19.8.2023

Odotetaan pentuja syntyväksi

Pitkän pohdinnan, harkinnan ja asioiden erinäisten punnitsemisten jälkeen päätin astuttaa Riehan uudelleen. Rieha ultrattiin 30 vuorokauden kuluttua astutuksesta tiineeksi, ja matkassa näkyi vähintään neljä pennun alkua. Pentuja odotetaan syntyväksi syyskuun puolen välin paikkeilla.
Vanhempien perusteella odotettavissa avoimia, sosiaalisia, aktiiviseen elämään ja moneen harrastukseen soppeleita koiria.

Urokseksi valikoitui pitkän pyörittelyn jälkeen Hallakedon Paimenmatara tuttavallisemmin Lahku. Lahku on viisivuotias riistanvärinen, kooltaan hieman pienehkö uros. Lahkun emäntä uskoutui mulle hienon mahdollisuuden tutustua Lahkuun paremmin kuin hyvin, sillä Lahku vietti osana meidän laumaa heinäkuussa reilun parin viikon "kesälomaromanssin" merkeissä.Lahku elää kerrostalossa ja laumaan kuuluu vanhempi uros. Lahkun kanssa on harrastettu agilitya, jossa Lahku on myös kisannut. Ympäristön muutos omakotitaloon kolmen nartun laumaan lapsiperhearjen keskelle ei Lahkua hetkauttanut. Lähinnä vaikutti siltä, että olisi kuulunut meidän laumaan. Lapsista Lahkulla oli ennestään kokemusta vähänlaisesti, ja nämäkin hyvin pienistä ihmistaimista, mutta ei ollut moksikaan viskarin ja ekaluokkalaisen elämöinnistä ja hellyydenosoituksista.


Lahku on järkevä ja sopeutuvainen uros. Luonteeltaan vilkas, avoin ja sosiaalinen. Lahkulta löytyy miellyttämisenhalua, minkä lisäksi kaveri on varustettu myös ahneudella - erityisen kivoja ominaisuuksia kouluttamisen ja yhteistyön kannalta. Vaikka talossa oli hehkeä nainen, niin ruoka säilyi kokoajan mukana tarvehierarkiassa. Lahku viihtyy ihmisen lähellä rapsuteltavana ja Lahkun motto voisikin olla "mukana kuin peräpukama". Omistajan ajatuksia Lahkusta löytyy blogista sekä seikkailuja voi seurata myös instagramista.


Rieha puolestaan on kasvattini toisessa sukupolvessa. Kotona asuu Riehan emä Hurma (11v) ja Hurman tänä keväänä edesmennyt emä Lumo (s. 05.05.2008). Arjessa Rieha on helppo ja mutkaton koira, jonka voi ottaa mukaan minne vain. Riehan kanssa on treenattu pennusta pelastuskoirahakua ja -raunioetsintää. Rieha motivoituu ruoasta ja sosiaalisesta palkasta. 

Arjessa ja harrastuksissa Rieha on varsin helppo koira: sillä on miellyttämisen halua, se on pohjattoman ahne ja palkkautuu ruoalla, nopea oppimaan, alusta- ja äänivarma ja sillä on hyvät hermot. Luonnetestin mukaan Rieha on pehmeä, mutta sen pehmeys ei näy ainakaan häiritsevällä tavalla arjessa tai harrastuksissa. Rieha ei ole maailmankaikkeuden rohkein koira, mutta sillä on riittävästi itsenäisyyttä eikä ohjaajan tukemana ole ylitsepääsemättömiä esteitä tullut. 

Rieha on aktiivinen ja aina valmiina lenkille tai harrastuksiin mutta sietää myös tekemättömyyttä tarvittaessa. Rieha on saalisviettinen, joten se kiinnostuu esim. rusakoista, jäniksistä, kauriista ja peuroista. Varsinaista riistaviettiä sillä ei mielestäni ole. Rieha on lappalaiseksi varsin hiljainen.Pentueen vanhemmat ovat A/A lonkkaisia ja kyynäriltään 0/0. 
Riehalla on kuvattu olkanivelet sekä selkä (LTV, VA ja SP) terveiksi. Samoin silmät, polvet ja sydän ovat tutkittu terveiksi. Lahkulla on selkälausunto LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1-S2) tai muu lievästi normaalista poikkeava rakenne), silmissä lievä distchiasis (yksi ylimääräinen ripsi) ja ppm. Polvet  tutkittu terveiksi reilun kahden vuoden iässä.

Rieha on polvetumisen perusteella terve prcd PRA:n, IFT122-pra ja Pompentaudin osalta sekä geenitestin perusteella DM terve. Lahku on tukittu terveeksi Pompentaudin ja DM:n osalta ja prcd PRA kantajaksi. Käytännössä pentue on polveutumisen perusteella terve Pompentaudin ja DM:n osalta. prcd PRA:n osalta pennut ovat korkeintaan kantajia, samoin IFT122-pra:n osalta korkeintaan kantajia. Nämä on mahdollista geenitestauttaa halutessaan. 

Rieha on MH luonnekuvattu ja luonnetestattu pistein +89 laukausvarma

Yhdistelmä Koiranetissä. Sukusiitosprosentti 8. polven mukaan laskettuna on 0,51 ja sukukatokerroin 0,72.

Lahkulla on yksi aikaisempi pentue (kolme pentua), jossa yhdellä pennuista on häntämutka. Virallisia terveystutkimuksia jälkeläisille ei vielä ole tehty. Lahkun suvussa ei ole tiedossa merkittävää kilpirauhasen vajaatoiminnan tai muiden autoimmuunisairauksien riskejä.

Riehalla on yksi pentue, jossa on ainoastaan yksi pentu, kotilaumassa asuva Virne. Toinen pentu oli menehtynyt kohtuun jo ennen syntymää. Virnellä todettiin viiden kuukauden iässä tähystoimnepiteen vaatineet osteokondroosimuutokset (OCD) molemmissa kyynärnivelissä. Myös oikeassa olkanivelessä todettiin OCD muutos, jossa ei tähystyksessä todettu kuitenkaan irtopalamuutosta. Riehan enolla on operoitu olkanivelenstä OCD vuonna 2013. Riehan puolelta sukurasittena on myös kilpirauhasen vajaatoimintaa ja suvusta löytyy koiria/koirien sisarusia, joilla iho-oireita/atopiatyyppistä oireilua. 

Molempien vanhempien täyssisarukella ja/tai sukutaulussa olevien koirien täyssisaruksilla kivesvikaisuutta.

Mikäli olet kiinnostunut pennusta, tavoitat minut parhaiten sähköpostilla (naavisemon (@) gmail.com). Toivon, että kerrot itsestäsi, koirakokemuksestasi, siitä millaista koiraa haet ja ennen kaikkea millainen koti sinulla on tarjota pennulle.