28.1.2017

Pentuhaaveita Naavisemon Valonkantajalle ja Taikahallan Hankien Hurmalle

Pitkän hiljaiselon jälkeen haaveissa on Naavisemon toinen pentue. 

Juoksua odotellaan helmikuun aikana ensimmäisestä pentueesta kotiin emänsä kanssa kasvamaan jääneelle Naavisemon Valonkantajalle, tuttavallisemmin Hurmalle. Reilussa neljässä vuodessa yhdistelmävaihtoehtoja on ehtinyt pyörittelemään useaan kertaan, ja pari uroskyselyäkin on tullut laitettua rotuyhdistyksen jalostustoimikunnalle. Tälläkin kertaa palasin alkuperäiseen suunnitelmaan monen pohdinnan ja mutkan kautta, sillä yhdistelmä miellyttää itseäni eniten. 

Hurman sulhaseksi valikoitui jo kypsässä, lähes 12-vuoden iässä, oleva Rovaniemeläiskoiraherra Taikahallan Hankien Hurma, kutsumanimeltään Nuka. Nukalla on kolme aiempaa pentuetta (Kellokas 2009, Loihakka 2011 ja Reppulin 2015), joista potentiaalista suvunjatkajia löytyy luultavimmin vain viimeisimmästä pentueesta. Nukan sisarussarja on jonkun verran lisääntynyt, mutta näiden jälkipolvi vähemmän.


Kuva Petra Österberg

Lonkat A/A (lonkkaindeksi 117)   
Kyynärät 0/0
Polvet 0/0
prcd-PRA status a (terve polveutumisen perusteella) 
Pompen-tauti normaali
DM (degeneratiivinen myelopatia): terve
Silmät terveet tarkastettu 12/13, 12/14, 11/16
Virallinen sydänkuuntelu: ei sivuääniä
Kaularanka ja selkä kuvattu terveeksi
TGA-a negatiivinen (2014, 2016)

Luonnetesti +142 +++
MH luonnekuvattu
SPeKL raunioperuskoe
SPeKL haku loppukokeet/ taidontarkistus
Näyttelytulos ERI SA
Jalostustarkastu hyväksytty, yleisvaikutelma erittäin hyvä 12.04.2015/ Saara Sampakoski

Hurma on mallia pieni partiolainen - aina valmiina mihin vain. Luonteeltaan "Hurkki" on iloinen, reipas, touhukas ja vilkas, mallia "happy go lucky". Hurmaa ei juurikaan maailman murheet paina, ja jos joku hetken sattuisi niin tekemään, niin tämä unohtuu kyllä varsin helposti. Ihmisiä ja pääosin myös toisia koiria kohtaan Hurma on avoin ja sosiaalinen. Vilkkautensa vuoksi Hurmassa on hieman äänekkyyttä, ja pennusta asti Hurmalla on ollut hieman persoonallinen tapa "kiljua" tavatessaan jonkun ihanan tutun ihmisen tai koiran. Kotona ilmoitetaan ovikellosta ja kotinurkilla muista koirista. Toistaiseksi aitaamattomalla pihallamme Hurma on pysynyt vapaana ilman valvovaa silmää. Ei lähde kadulla ohi kulkevien ihmisten tai koirien luokse. 
Kuva Irene Vinha


Hurmalla on vahva laumavietti ja makuuni todella kivasti miellyttämisenhalua. Ohjaajaa kohtaan nöyrä, mutta ei kuitenkaan kovin ohjaajapehmeä koira. Mallia äärettömän ahne, ja motivoituu ruoasta erinomaisesti. Tykkää myös leikkiä.
Riistaviettiä Hurmalla ei juurikaan ole, mutta joukossa tyhmyys tuppaa tiivistymään Hurmallakin. Arjessa ja harrastuksissa Hurma on äänivarma, ei reagoi ukkoseen, ilotulituksiin, laukauksiin tmv. Hurma elää lapsiperheesa, samassa taloudessa emänsä kanssa, omakotitaloalueella taajaman ulkopuolella Vantaalla.


Hurman kanssa on harrastettu pennusta asti pelastuskoiralajeja, raunioita jahakua. Suomen pelastuskoiraliiton kokeista Hurman kanssa on suoritettu hausta loppukokeet sekä ensimmäinen taidontarkastuskoe ja raunioilta peruskoe. Jäljen treenaaminen on tarkoitus ottaa treeniohjelmaan. Hurman kanssa on suunnitteilla jossain vaiheessa VIRTA-tarkastus. Näyttelyistä Hurmalla on kotimaassa ERI SA, ja Latviasta SERT. Hurman kanssa on käyty muutaman kerran lampailla sytyttelemässä, ja Hurma on ollut kiinnostunut lampaista.Kuva Minna Rinne

Lonkat A/A (lonkkaindeksi 112)   
Kyynärät 0/0
prcd-PRA status A
Pompen-tauti normaali
DM (degeneratiivinen myelopatia): kantaja
Silmät terveet tarkastettu 05/2007, 05/2009, 04/2012, 04/2014, 01/2017

Luonnetesti +145 +++
Suomen agilityvalio 09.11.2011
BH 07/2015
RTK1 10/2016
Näyttelytulos ERI VASERT

Nukan emännän Marian kertomaa..

Nuka on charmantti herrasmies, joka on aina valmiina toimintaan, mutta osaa
Kuva Maria Martin
myös rauhoittua. Pennusta saakka Nuka on ollut helppo: toisaalta ohjaajanöyrä ja miellyttämisenhaluinen, mutta samalla itsevarma ja toimintakykyinen. Nukan kanssa on reissattu paljon ja se on aina ollut mutkaton reissukaveri. Nuka on ihmisystävällinen ja avoin, ennen kaikkea emäntänsä koira. Toisten koirien kanssa Nuka on tullut toimeen hyvin, tosin vanhemmalla iällä ei juuri muista uroksista pidä. Harrastuksissa Nuka on ollut helppo motivoida kehuilla ja ruokapalkalla, lelupalkka on toiminut vaihtelevasti. Nuka ei muuten ole äänekäs koira, mutta kisakentillä ja treeneissä ääntä kyllä riittää. Riistaviettiä ei juurikaan ole. Nuka on äänivarma niin arjessa kuin harrastuksissakin


Kuva Laura Raudaskoski
Poropaimennusta on kokeiltu ja emännälle se oli yksi ikimuistoisimmista kokemuksista – hyvin toimi! Pääasiallinen harrastus on ollut agility, jossa Nuka valioitui vuonna 2011. Agilitystä eläköityneen Nukan harrastuksena on tällä hetkellä rallytoko, josta plakkarissa on RTK1. Nuka on suorittanut myös BH-kokeen ja nuorempana sen kanssa on treenattu myös etsintää. Ikäisekseen Nuka on erittäin hyväkuntoinen, virkeä ja aktiivinen koira.

 

Pennuista odotan vanhempiensa tapaan mukavan luonteisia, terverakenteisia ja
hyvin liikkuvia, aktiivisia ja toimeliaita koiria. Pennut myydään kotikoiriksi, mutta pennuissa toivon olevan vanhempiensa tavoin potentiaalia harrastuksiin. Toivon pennuille aktiivisia koteja, joissa ollaan valmiita koiran peruskoulutukseen ja mielellään kiinnostusta myös koiran kanssa harrastamiseen.
Mitään suuren luokan näyttelytähtiä en pennuista odota.

Yhdistelmä Koiranetissä. Yhdistelmän sukusiitosprosentti neljän polven mukaan on 0,00 %, kahdeksannessa polvessa 2,82 %. Sukukatokerroin kuudennen polven mukaan 0,91. Yhdistelmä ei ole Lappalaiskoirat ry:n hyväksymä, sillä yhdistelmässä on jalostustoimikunnan mukaan hieman rodun keskiarvoa korkeampi riski kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta. Vanhempien perusteella pennut eivät tule sairastumaan ja ovat polveutumisen perusteella terveitä prcd-PRA silmäsairauden ja Pompen-taudin osalta. Degenaratiivisen Myelopatian osalta pennut ovat korkeintaan kantajia (emä terve, isä kantaja).