3.9.2021

Tapaus OCD

"Osteokondroosi (OC) on kasvuhäiriö, jossa ruston alainen luutuminen epäonnistuu, ja tämä aiheuttaa kyseiseen kohtaan rustovaurion. Joskus epäonnistunut luutuminen johtaa luukystan muodostumiseen (koiralla harvinaisempaa) ja tulehdusreaktioon nivelessä. Osteocondrosis
dissecans (OCD) on tila, jossa irronnut rustopala havaitaan esimerkiksi röntgenkuvasta tai tähystyksessä. Osteokondroosi on koirilla yleisintä olkanivelessä, mutta se voi esiintyä melkein missä nivelessä tahansa, kuten kinner-, polvi- ja kyynärnivelessä, ja lisäksi selkänikamassa. Olkanivelen osteokondroosimuutos sijaitsee olkaluunpään takaosassa."
Lähde: https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/koiran-terveystutkimukset/olkanivelen-oc

"Osteokondroosi on kasvuikäisen koiran ortopedinen sairaus, joka oireilee ontumisena, nivelen turvotuksena ja kipuiluna. Oireet alkavat tyypillisesti 4-7 kuukauden iässä. Sairastunut olkanivel hoidetaan useimmiten tähystysleikkauksella ja onnistuneen leikkauksen jälkeen ennuste on kohtalaisen hyvä. Hoitamattomana osteokondroosi johtaa usein nivelrikon muodostumiseen sairastuneeseen niveleen, joskin lievät muutokset saattavat kasvun myötä parantua itsestään."

 Lähde: https://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/luustosairaudet/osteokondroosi/


Täältä löytyy myös erinomaista tietoa aiheesta: http://pienelainortopedia.blogspot.com/2018/01/kyynarnivelen-kasvuhairiot.html


Riehan (Naavisemon Säkenöivä Voima) ja Opin (Kajaskiven Arvohalla) ainokainen Virne jäi kotiin kasvamaan. Yhden pennun eteen tuli nähtyä aika iso vaiva.

Joulun välipäivinä yhteensä 1500 ajokilometriä ensimmäisen urosvaihtoehdon luokse. Kolmen päivän yrityksestä huolimatta joulun jälkeisenä sunnuntaina ajeltiin kotiin ilman onnistunutta astutusta. Varauros kehiin ja onnistunut nalkki omalla takapihalla juoksupäivänä 18. Viimetinkaan mutta joskus silloinkin onnistaa. Opia olin katsellut ja pohtinut "sillä silmällä" jo pitkään, mutta olin ajatellut yhdistelmän riskien (lähinnä kilpirauhasen vajaatoiminta) osalta, että Opi olisi voinut olla hyvä vaihtoehto mahdolliseen toiseen pentueeseen, jolloin molemmat olisivat vielä vähän vanhempia. Toisin kävi. 

Herpesrokotteet. Ultrassa arviolta 3-4 pentua, maha kasvoikin hyvin kunnes tuntui, että kasvu jotenkin tasaantui. Tiineysröntgenissä näkyi yksi pentu ja toinen hailakka, joko heijaste tai mahdollisesti keskenmennyt pentu. Lämmöt laski vuorokaudella 57, pitkän ja piinaavan avautumisvaiheen jälkeen, vuorokaudella 59 syntyi ensin vajaa 100 gramman painoinen, jo kohtuun kuollut, narttupentu ja tunnin kuluttua tästä potra 274 grammainen musta narttu. Synnytys meni pienen pentueen potentiaalisista riskeistä huolimatta varsin mallikkaasti.

Rieha oli super hyvä emä. Bullerinaksi ristitty mustariistapupsi sai viikon vanhana kaverikseen kolme käyttölinjaista cockerspanielipoikaa, joiden emä oli menehtynyt sektioon. Rieha otti spanielipojat avosylin hoidettavakseen ja mummolle ja ylimummollekin nämä luppakorvaspaanielipojat menivät täydestä kuin vääräraha. Pentulootassa tuhisi siis Bulleriinaksi ristitty lapikaspupsi sekä wockeripojat Luigi, Sonic ja Turbo. Parasta oli tietty se, että Rieha sai lisää hoidettavaa, yhdessä kun on oikeastin aika vähän, ja Bulleriina pentukaverit, joiden kanssa opetella sosiaalisia taitoja.

Virne polveutumistestattiin varmuudenvuoksi ja rekisterinimekseen sai Naavisemon Optinen Harha. Ensimmäinen muun kuin parkinvärinen Naavisemonlainen. Virkkunen istui kotilaumaan kuin nenä päähän. Neljäntenä oppi lauman tavat heittämällä, kulki luovutusikäisestä isojen lenkeillä matkassa, välillä sylissä kannettuna, pääsi luovutusikäisestä raunioille tutustumaan ja sosiaalistumaan. Ainut mikä ei Virkkuselta luonnistu on autoilu. Se on kurjaa ja siitä tulee kovasti paha olo.

Kesäkuun puolenvälin tietämillä katselin ensin lenkillä, että ihan kuin olisi vähän epäpuhdas edestä. Levon jälkeen havaintoni varmistui. Virne ontui oikeaa etujalkaa. Välillä puhtaampi, sitten taas ontui. Sain seuraavan viikon perjantaille Pieneläinklinikka Moreliukselle ortopedi Mikael Moreliukselle ajan. Virne oli edellispäivänä aloittanut ripulin, oli kesän eka oikea hellepäivä ja autoiluun yhdistetty matkapahoinvointi, niin klinikalle tallusti suu kuolassa ontuva pentu. Ortopedisessa tutkimuksessa Virne aristi toistuvasti oikean etujalan kolmannen varpaan ylintä varvasniveltä. Yleisvoinnin vuoksi Virneä ei haluttu rauhoittaa - olisin siis halunnut kuvauttaa etujalat kokonaisuudessan, joten kuvattiin hereillä molempien etujalkojen tassut. Ei selkeää muutosta. Hoidoksi lepoa, ripulin hellitettyä muutaman päivän Previcox-kuuri ja pitäisi olla sillä selvä. Olikin. Hetken. Satunnaisesti katselin ontuuko tai, että näyttäisi vähän epäpuhtaalta. Pennuista on tosinaan niin vaikea sanoa, aloin jo epäillä itseäni vainoharhaiseksi. Välillä näin muka selvän ontuman mutta koska ontuma katosi niin epäilin Virnen astuneen jonkun päälle.

Yhtenä tiistaina, lähes kuusi viikkoa sitten, pienen pentutreenin jälkeen raunioilla, lähdettiin lenkille Virnestä muutaman viikon nuoremman käyttislapukan ja aikuisten koirien kanssa. Pennuilla oli kivaa. Mentiin metsäpolkuja ja ratsatusreittiä. Seuraavana päivänä ei tarvinnut miettiä ontuuko. Ja eikun ortopediaikaa soittelemaan. Heinäkuu on varsin huono aika haluta tietyille ortopedille. Sain ajan lopulta Aistiin Tetti Joutsenelle ja Virne CT kuvattiin 29.7. eli viisikuisena.

CT-lausunnon saatuani itkin viikon. Itkin pienen koiran kohtaloa, epäreilua elämää, unelmia ja haaveita, joilta tuntui tippuvan pohja sillä hetkellä. Virnellä todettiin lausunnon perusteella:

Eli kasvuhäiriömuutoksia molemmissa kyynärnivelissä olkaluun alapinnassa sekä vasemmassa olkanivelessä lapaluun alapinnassa viitteet OC muutoksesta (hieman epätyypillinen OC esiintymispaikka olkanvielessä). Kliinisesti merkityksettöminä muutoksina oikean etujalan kolmannen varpaan jänneluu näkyy kolmeosaisena ja viidennen varpaan jänneluussa näkyy pieni irtonainen osa. Kaularangan välilevypullotukset johtuvat luultavimmin kuvausasennosta. Lausunnossa oli maininta myös rintaontelon samentumasta, jonka radiologi arvioi kateenkorvaksi (tämä siis surkastuu pentuiässä, osalla hitaammin).


Mun pikku Virne on siis vallan rikki. Koska useimmissa asioissa second opinion on hyvä ajatus, niin päätin konsultoida muitakin ortopedeja. Ennustetta kukaan ei voi tähystämättä arvioida ja toisaalta kiinnosti myös, että kannattaako lähtökohtaisesti tähystää. Tiedossa oli keskimäärin 2000 euron leikkaus, joten hinta-arvioitakin oli kyseltävä.

Koska oli elokuun alku ja edelleen kesälomakausi osoittautui konsultaatioiden saaminen haastavaksi. Ortopedit lomailivat tai olivat tosi kiireisiä. Osa ei halua ottaa kantaa näkemättä koiraa, edes hinta-arvion verran. Jos olet kuvauttanut koiraasi klinikalla X reilun tuhannen euron edestä, niin monta sataeurosta olet valmis maksamaan konsultaatoista kun edessä on keskimäärin 2000 euron toimenpide kuntoutuksineen?

Olin valmis ajamaan Turkuun asti pääkaupunkiseudun tiettyjen ortopedien lomaillessa, sillä Turun Vettorista ortopedi Mikael Granholmilta sain sähköpostitse asiallisen konsultaation hinta-arvioineen. Tämän osalta kohtalo aka auton hajoaminen puuttui peliin. Oli mahdoton ajella vajaa 200 kilometriä suuntaansa autolla jonka mittaristo on rikki.

Lopulta onnistuin saamaan ajan muutamia vuosia sitten Lumon epämääräistä molempien takajalkojen ontumaa ja Hurman luovutushetkellä ontunutta pentua tutkineelle erikoiseläinlääkäri Laura Hakalalle. Lähinnä halusin siis, että Virne käydään muutenkin läpi luuston osalta, ettei korjata kalliilla yhtä ja seuraavaksi joku muu kohta on rikki. 

Laura on tosi miellyttävä eläinlääkäri, joka arvioi tilanteet aina kokonaisuuksina ja koiran edunmukaisesti. Ortopedisessa tutkimuksessa Virneltä ei löytynyt kyynärien aristusten lisäksi muuta huomiotavaa kuin oikea polvi luksoi hieman, ei kuitenkaan paikaltaan. Virkkusen nuori ikä huomioiden polvi on tässä pieni murhe. Se mahdollisesti tiivistyy iän myötä.

Sattumusten summana Virne päätyi sitten Lauran tähystettäväksi 19.8.2021. Sovimme, että ennen toimenpidettä kuvataan lonkat, polvet ja kintereet mahdollisten kasvuhäiriömuutosten osalta. Pahimmassa tapauksessa osteokondroosimuutoksia voisi olla muuallakin. Sovimme myös, että Laura soittaa tähystyksen aikana, jos ennuste muutosten osalta on toivoton. Joskus näissä tapauksissa nivelrikkoa on ehtinyt kehittymään vaikka koira on vielä pentu. Puhelua ei onnekseni kuulunut.

Virnellä oli vastaavat muutokset molemmissa kyynärnivelissä. Eli tähystyksessä todettiin olkaluun sisemmän nivelnastan sisäreunalla ostekondroosimuutos, jonka pinnalla ollut rustopinta oli höttöistä, pehmeää ja osittain irronnut. Muutosalueen lähellä nivelkapselissa oli inflammaatiomuutosta. Molemminpuolin irronneet rustopinnat poistettiin ja rustonalainen luu tuoreistettiin. Oikeassa kyynärässä CT kuvassa näkynyttä kystamaista muutosta ei enää ollut havaittavissa. Virnellä ei todettu inkongruenssia eikä varislisäkkeen irtopalaa. 

Vasemmassa olkanivelessä nähtiin tähystyksessä vain lieviä uria muutosalueella, rustopinta ei ollut irti eikä pehmeä. Muualla nivelessä rustopinta oli siisti, lievät inflammaatiomuutokset subscapularisjänteen vieressä nivelkapselissa. Hauis ja sisäsivun sivusiteet ehjät.

Virne kotimatkalla operaatiosta

Virne kotiutui tötterö päässä ja kipulaastari selässä iltapäivällä. Tiedossa oli kahden viikon todella rajoitettu elämä. Virnelle oli tehty valmiiksi pentuaitauksella rajattu tila joka oli lattiapinnoiltaan pelkkää mattoa. Aitaukseen tehtiin jo muutaman päivän kuluttua uudelleen sisustus ja lisättiin ystävältäni Ainolta lainattu häkki sekä korotettiin aitausta kompostikehikolla, josta lopulta tehtiin vähän katostakin estämään aitaa vasten nousemista. Ensimmäiset kaksi viikkoa oli EHDOTON EI hyppimiselle, äkkinäisille liikkeille, riehumiselle, leikkimiselle jne. Yhdistelmä täyslepo, rauhallinen oleminen ja pentu on aika mission impossible. Yöt Virne nukkuu edelleen, ensimmäisten kahden viikon jälkeenkin, meidän makkarissa kevythäkissä. Virne siirtyi Nutrolin pentuöljypullon ollessa kesken suoraan Nutrolin Moniteho Nivel- valmisteeseen ja kipulääke Onsior meni Virnelle kahden viikon ajan leikkauksesta.

Ensimmäiset kaksi viikkoa Virne sai "liikkua" kolmesti päivässä viisi minuuttia kerrallaan. Toki koska Virkkunen on pentu, kävimme tarpeilla useammin. Ontumaa esiintyi leikkauksen jälkeisenä lauantaina, muuten Virne on ollut aikalailla ontumaton (kopkopkop). Ruoka tarjoiltiin, ja tarjoillaa edelleen, jostain aktivointileluista, käytössä on koirien älypelit, ruoka/puruluut on piilotettu pahvipakkauksiin jne. Hyvillä keleillä Virne on kannettu hengailemaan takapihalle kevythäkissä. Ehkä hiljalleen Virkkusta voi alkaa aktivoimaan esim. noseworkilla tms. rauhallisella hajutyöskentelyllä.

Leikkaushaavojen kylmäystä

Tapasimme hoitaneen eläinlääkärin 11 päivän kuluttua leikkauksesta tikkienpoiston merkeissä. Samalla aloitettiin Cartrophen- kuuri, eli neljän viikon välein injektoitava lääkevalmiste. "Cartrophen parantaa nivelrikkoisen nivelen toimintaa useilla eri mekanismeilla. Cartrophen parantaa synoviaalinesteen ja nivelruston aineenvaihduntaa, lisäksi se estää nivelvaurioissa erittyvien, rustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Cartrophenilla on myös fibrinolyyttinen ja antikoagulanttivaikutus, mikä edistää nivelen alueen verenkiertoa. Cartrophen vaikuttaa myös antiinflammatorisesti." Lähde: http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/vetspc/7/24153207.pdf

Toivottavasti seuraava tapaaminen Lauran kanssa on siinä vaiheessa kuntoutusta kun vapaana pitäminen alkaa olemaan ajankohtaista. Nyt, toipilasviikolla kolme, ollaan siinä vaiheessa, että lisätään liikuntaa 5-7 päivän välein viisi minuuttia per ulkoilu eli 3 x 5 minuutin sijaan ulkoillaankin 3 x 10 minuuttia. Eli seurataan koiran vointia ja alkaako ontuma. Kuntoutukseen kuuluu olennaisena osana myös fysioterapia.

Virne odottamassa tikkien poistoa

Virne kävi ensimmäisellä fyssarikäynnillään noin kaksi viikkoa leikkauksesta. Sain onneksemme Virkkuselle ajan jo vuosia sitten tutuksi tulleelta eläinfysioterapeutti Petra Snellman-Niemenpalolta (Fysiopetra). Petra katsoi Virnen liikkeet, kävi lihaksistoa läpi, antoi magneettiterapiaa sekä jumppaohjeet ja kotiläksyksi opetella tasapainotyynylle. Ensi viikolla aloitetaan vesimattoharjoittelu Petran ohjeistuksessa. Myöhemmin, kuntoutuksen edetessä, täytyy varmaan käyttää silloin tällöin koirauimalassa uimassa ja varata uittaja varmistamaan järkevää allas/uintikäyttäytymistä.

Matkapahoinvoivan koiran kanssa kaikki pitäisi voida ennakoida. Eli siirtyminen paikkaan X pitäisi tehdä sellaisella aikataululla, että koira ehtisi hieman "toipua" pahoinvoinnistaan. Virneä alkuun vähän epäilytti koko fyssarihomma mutta kuten kuvasta näkyy, toimii!

Kotiläksyjä tekemässä. Äitikoira keuli hikaroimaan ja esittämään taitojaan tasapainotyynyllä. Oli pakko pistää Rieha portin taakse seuraamaan treeniä.


Suomenlapinkoirissa tiedossa olevia osteokondroositapauksia on kourallinen. Paimensukuisissa on tiedossa jotakuinkin seitsemän koiraa, joilla on operoitu OCD muutos joko olka- tai kyynärnivelestä. Sairautena OC on sama riippumatta sen sijainnista. Sikäli kyynärnivellausunnot nykyisellään ei mielestäni tämän sairauden suhteen palvele täysin tarkoitustaan, sillä kyynärnivelessä esiintyy osteokondroosin lisäksi muitakin sairauksia: varis- ja kyynärlisäkkeen sairaudet sekä inkongruenssi. Ts lausunnot muutoksista ei kerro mistä ongelmasta koiralla on kyse. Virnen tapauksessa, mikäli olen ymmärtänyt asian oikein, tuo olkanluun alanpinnan sisemmän nivelnastan OC muutos ei näy edes tavanomaisessa kyynärnivelkuvassa joka otetaan sivusuunnasta, vaan kuva tulisi ottaa suoraan edestä päin.

Sen verran olen ehtinyt kartoittaa, että näiden tiedossa olevien paimensukuisten tapausten sukutauluissa esiintyy neljän polven sisällä yhdistäviä tekijöitä. Osa neljän polven sisällä esiintyvistä koirista on suhteellisen vanhoja ja koirakantaan reilusti levinneitä (ml näiden koirien sisarukset).

Kaksi tiedossa olevaa tapausta on nämä minun kasvattini, samasta linjasta. Näistäkin kantanarttuni Lumon sisaruksilla on jälkeläisiä yhteensä kuuden pentueen verran, ja niistäkin reilusti jatkumoa. Hurman isällä tämän pentueen lisäksi kaksi muuta pentuetta ja vastaavasti isän sisaruksilla on pentueita yhteensä kuusi - näissäkin jatkumoa. Hurma sisaruksineen on lisääntyny viiden pentueen verran, Rieha ja Riehan sisko Särmä ovat ensimmäisiä, jotka ovat lisäänyneet Valopäiden pennuista. Suomirokkareiden isällä on neljä pentuetta ja isän sisaruksilla yhteensä kahdeksan. En jotenkin usko, että kannan ainoat OC-keissit on oikeasti osuneet tuplana vain mun kohdalle? Uskoakseni tapauksia on enemmän mutta ne eivät joko ole tulleet julki tai niitä ei ole diagnosoitu. Usein etenkin molemminpuoliset ontumat on hankalia havaita.

Hannes Lohen Koirangeenit ryhmä tutkii OCD-muutoksia bordercollieilla, joilla vaiva on suhteellisen yleinen. Tiedustelin heidän kiinnostustaan asiaan ottaa mukaan näytteitä myös suomenlapinkoirista. Näytteet kelpaavat mutta tutkimus itsessään on ilmeisesti jäissä rahoituksen puuttumisen vuoksi. Heidän tämänhetkinen käsitys OC:sta sairautena on monitekijäinen, johon geenien lisäksi vaikuttaa moni muukin asia (ympäristö, ruokinta, liikunta jne.) ja on todennäköistä, että alttius tulee molemmilta puolilta. 

Vakavassa pohdinnassa on uskallanko pennuttaa Riehaa uudelleen. Koska Virne on ainut pentu, ei ole tietoa olisko koko pentue ollut sairas. Tykkään Riehasta tosi paljon koirana. Sen luonne on kultaa. Sen kanssa on mutkatonta elää, se on aina valmis harrastuksiin ja lenkille, se on etevä nenäkoira, kainaloinen, mun varjo. Olin haaveillut siitä kahta pentuetta, kun muiden kanssa sen option olen syystä tai toisesta jättänyt käyttämättä. Jos uskallan, ja toinen pentue olisi kuraa, niin sitten olisi varmaa, ettei linjaa voi jatkaa ainakaan Riehan osalta/ jälkeläisistä. En vain ole varma uskallanko ja voinko ottaa sellaista riskiä?

Omilla koirillani on aina ollut vakuutus. Tämän kokemuksen myötä suosittelen edelleen kaikille lämpimästi vakuuttamaan sen suhteellisen terveenkin rotunsaedustajan pennun, ja ihan pikkupennusta. Kun koskaan ei voi tietää. Kasvattajat lähtökohtaisesti, varmasti suurin osa, pyrkii jalostamaan terveitä koiria, mutta kun kohtaloa ja geeniarpoja ei voi etukäteen kukaan tietää.

Virnen tämän hetkiset tutkimus- ja hoitokulut ovat kokonaisuudessaan n. 4000 euron luokkaa, joista vakuutus on korvannut osan. Koiran arvo on ns. ostohinta eli 1200 euroa. Virne tulee tarvitsemaan luultavasti koko elämänsä niveltukivalmisteita, ajoittain fysioterpiaa, mahdollisesti Catrophen-kuurit ovat myös tarpeen läpi elämän (kerran, pari vuodessa tai tapeen mukaan osittain myös ennaltaehkäisevässä mielessä, koska operoituun kyynärniveleen kehittyy mitä varmimmin ajan kanssa nivelrikkoa) ja tarvittaessa myös kipulääkitystä. Ajatuksissa on kuvauttaa Virne virallisesti lonkkien, selän ja olkanivelten osalta parivuotiaana, jolloin kuvataan myös kyynärät (sivusta ja edestä), jolloin näkee niiden tilannetta ja mahdollisen nivelrikon kehittymistä. Virnen CT kuvat ja tähystyslausunto on lähetetty Suomen Kennelliitoon arvioitavaksi ja ne tulee näkyviin Koiranettiin epävirallisina terveystuloksina, koska kyseessä on kuvaushetkellä alle 12 kuukauden ikäinen, sairas, koira. Oletan, että Virnen kyynärät on 3/3. Koska olkanivelessä näkyi muutos CT-kuvassa mutta muutos ei vaatinut operointia eli todettiin tähystyksessä lieväksi, ei olkanivelen muutosta kaiketi voida lausua epävirallisesti. Sairaan koiran lausunto vaatii siis joko leikkaustoimenpiteen tai koiran saaman kipulääkityksen ko muutoksen osalta.

Kyynärnivelten arvosteluasteikko menee seuraavasti:

3 IEWG:n ARVOSTELUASTEIKKO 

0 Ei muutoksia: Normaali kyynärnivel 

1 Lievät: Lievät nivelrikkomuutokset (artroosi) yleensä ensiksi kyynärpään ulokkeen (processus anconaeus) yläpinnassa (2 mm vahvuuteen saakka) ja/tai lievästi lisääntynyttä luun tiiviyttä varislisäkkeen (processus coronoideus) kantaosassa.

2 Kohtalaiset: Edellä mainittuja muutoksia 5 mm saakka ja/tai selkeästi lisääntynyttä luun tiiviyttä varislisäkkeen kantaosassa ja/tai muita kyynärniveldysplasiaan (kiinnittymätön kyynärpään uloke, sisemmän varislisäkkeen sairaus, osteokondroosi) viittaavia muutoksia ja/tai lievää nivelen epämuotoisuutta.

3 Voimakkaat: Edellisen ylittävät nivelrikkomuutokset/voimakas nivelen muutokset epämuotoisuus. Todettavissa oleva kyynärniveldysplasia (kiinnittymätön kyynärpään uloke, sisemmän varislisäkkeen sairaus, osteokondroosi). 

Lähde https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kyynarnivelen-kasvuhairioiden-ohje-6

Aika näyttää oliko tämä kannattava veto. Oma toiveeni leikkaukseen lähtiessä oli kohtalaisen hyvää koiranelämää elävä koira, jonka harrastuksista on vauhdikkaimmat ja etuosaa kuormittavimmat on rajattu pois jo tässä vaiheessa elämää.


Virnen lonkat vajaa 6kk iässä


Vasen polvi ja kinner

Oikea polvi ja kinner

Vasen polvi edestä

Oikea polvi edestä